Културни забележителности в Банско и околността

Културни забележителности в Банско и околността

Стигнете ли до монумента на Паисий Хилендарски, не се нуждаете от никакво упътване как да стигнете до останалите забележителности на градчето. Защото площадът се намира в самия център на стария град и всички значими забележителности са на няколко крачки една от друга.

Първата от тях се намира само на няколко крачки от паметника на Паисий Хилендарски и просто няма как да я пропуснете.

Църквата “Света Троица” е най-големият символ на града и негов пазител. Трикорабната безкуполна базилика е построена през 1835 година и участие в нейното съграждане взимат  всички банскалии.

Да издигнеш храм в самия център на града, във времена на турско потисничество изисква голяма сила, находчивост и силна вяра в Бога. Храмът и днес е действащ и влизайки в него можете да го  разгледате спокойно и да си запалите свещичка.

Домът, в който поетът се е родил (1909 година) и израсъл е превърнат в музей през1952 година. При подреждането на музейната експозиция участие взимат майката и сестрата на поета. Те са ипървите екскурзоводи в обекта.

В музея могат да се видят няколко експозиции, които разказват за живота и творчеството на поета. В една от залите могат да се видят документи, вещи и стиховете, писани от поета мигове преди да го разстрелят през 1942 година.

Отново само на няколко крачки, на съседна, тиха уличка се намира следващата култова забележителност – прочутата Велянова къща. За да стигнете до къщата не се нуждаете от упътване, просто трябва да следвате табелите, които указват посоката. Веляновата къща като архитектура следва възрожденския бански стил на укрепена къща. И тук ще видите масивни зидове, тайници, открит чардак и тайни проходи за бягство.

Това, което впечатлява в този дом обаче е невероятната стенописна украса. Украсата е дело на един от най-добрите майстори зографи през Възраждането – Уста Велян Огнев, който е и собственик на къщата.

Веляновата къща е първата изцяло изографисана къща в Банско, а композициите, излезли изпод четката на майстора разказват за далечни страни, приказни герои и за любовта към съпругата му София.

На 100 – 200 метра от големия централен площад се намира друго, по-малко площадче. И точно в средата му се издига високо, високопаметникът на “Паисий Хилендарски”. Монументът е издигнат през 1976 година, а мястото не е избрано случайно. Специалистите предполагат, че точно тук се е намирала бащината къща на автора на  “История Славянобългарска” и български просветител Паисий Хилендарски.

Кръстена на откривателя си, лесовъда Костадин Байкушев, Байкушевата мура е най-старото дърво в страната (1300 години). Вековното дърво впечатлява не само с възрастта си, но и с размерите си. Обиколката му е 7,80 метра, височината – 26 метра, а диаметърът – 2,48 метра.

До природната забележителност можете да стигнете като от Банско поемете към хижа Бъндерица. Пътят има доста завои, но е добър и много живописен. Стигнете ли до хижата, трябва да оставите колата и да продължите пеш по мини туристическа пътека, която след около 200 метра ще ви изведе право до Байкушевата мура.

До 2003 година никой не е предполагал, че под малък хълм между Банско и Добринище се намира огромен по своите размери древен град. За града няма и до днес никакви сведения и никой не знае нито как се е наричал, нито точно какви функции е изпълнявал.

Единственото известно до този момент е, че е на повече от 3500 години и през вековете е бил населяван от различни култури. Предполага се, че в определен период е бил населяван от хора с исполински размери от тракийското племе Даи.

Точно до храма се намира родната къща на Неофит Рилски. Домът, в който е роден Патриарха на българската книжовност е превърнат в музей през 1981 година. Къщата, наричана още Бенина къща е изградена в типичния за Банско възрожденски архитектурен стил и прилича на истинска крепост с множество тайници, прокопани тунели под къщата и високи зидове. Освен с впечатляваща архитектура, музеят на “Неофит Рилски” разказва за книжовната дейност и живота на великия българин.

Ситан кале е късноантична крепост, която според археолозите е имала за задача да охранява римския път, който минавал през цялата Разложка котловина. Крепостта е с доста големи размери и в нея най-вероятно е кипял живот до самото падане на града под Османско робство.

Ако искате да разгледате Ситан кале, крепостта се намира на 5 км от града, в местността “Калята”. До крепостта се стига, като от Банско поемете към хижа Вихрен.

Щом стигнете до първия десен завой трябва да завиете и да продължите към ресторант “Пещерите”, а оттам да продължите да шофирате, докато достигнете до моста на река Глазене. Тук оставяте колата и продължавате пеш. Пътеката е добре маркирана, с ниска степен на трудност и след около 30 минути ще стигнете пред стените на крепостта.

Разкопките на Безименния град и до днес продължават, а града не спира да изненадва и археолози и туристи с размерите си и с артефактите, които се откриват.

Безименният град се намира между двата съседни града – Банско и Добринище. До забележителността се стига без особено усилия или сложна навигация. Всичко, което трябва да направите е да излезете от Банско и да тръгнете по пътя към Добринище.

Гледайте табелите по пътя, за да не пропуснете отбивката за Безименния град. С кола можете да стигнете до подножието на комплекса, след което да се изкачите пеш до хълма. Пешеходната разходка не е натоварваща и ще ви отнеме не повече от половин час.

Това е една от големите културни и археологически забележителности в близост до Банско, която с всяка година привлича все по-голям интерес. Проучванията на църквата започват през 2006 година и по време на разкопките археолозите откриват не един, а два храма вписани един в друг. Археологическият обект представлява раннохристиянска базилика, строена през 5 – 6 век, в която през 13 – ти век е вписан друг християнски храм.

Писаната църква се намира 7 км от близкия до Банско град Разлог. За да стигнете до обекта, от Банско трябва да поемете към Разлог. Приближите ли, ще видите табели, които трябва да следвате, за да ви отведат до обекта.

Останкитеот Писаната църква са оградени и в момента няма да имате възможност да ги разгледате отблизо, но нищо не ви пречи да им се насладите отвън.

Разгледайте също

Летни забавления на Бъндеришка поляна

Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните времето си сред чистия планински въздух. На Бъндеришка поляна ви чака малък развлекателен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги и 400 метрова водна пързалка