Конна езда

Конна база “Дворене” е разположена в едноименната местност в покрайнините на Разлог на изхода за Банско. Тук се  отглежда най-голямото у нас племенно стадо хафлингери и се развива конен туризъм. Конете от породата “Хафлингер” се отличават с нисък ръст, красива глава, къса шия със силно развита мускулатура. Имат добър нрав, леко се поддават на обучение. Достъпни са за работа от възрастни, деца и неопитни работници. Конете от породата “Хафлингер” спокойно може да изчакват с часове на едно място, без да създават проблеми.
Конна база “Дворене” в момента разполага с 47 коня на различна възраст. Най-малките са родени преди около месец, има и едногодишни, и двегодишни, останалите са “пълноправни” членове на стадото. В базата в момента са всичките внесени от Австрия кобили, те са обяздени и се използват за езда. Стадото на хафлингерите е разнообразено отскоро с други два коня – тракенер и представител на източно българска порода.
Ще се опитаме да направим тенис корт, футболно игрище, басейн. Засега базата включва малка хотелска част, заведение за хранене с камина и барбекю, складова част, две конюшни, открит и закрит манеж.

Конна база “Peri Volas” e разположена на 6 километра от гр. Разлог и на 12 км. от гр. Банско в красивата местност “Перивол”, чието име означава “красива градина”. В тази малка падинка Ви очакват с много професионализъм, усмихнати лица и чаша горски чай.

След ездата или разходката можете да се насладите на домашно приготвената храна. Конната база разполага с живописно барбекю и тераса разположена над река Периволска, където можете да избягате от лятната жега на дебела букова сянка. Там спокойно можете да отдъхнете, да пийнете домашно вино и ракия или ароматен горски чай – ще ви смущава само шума на реката.

В базата може да намерите:

Урок по езда

Урокът по езда има за цел да създаде и изгради у обучаващия се определени  навици, правилна представа за седежа и управлението на  коня, както и начините за прилагане на помощите за управление, което ще допринесе за по- голяма сигурност по време на ездата сред  природата и истинска наслада от общуването с конете.

Урокът за начинаещи се провежда в манеж, започва с езда на корда и включва изпълнение на поредица от упражнения с различна трудност, чиято задача е да спомогне за изграждането на правилен и балансиран седеж.

Конната база разполага с планински водачи и квалифицирани инструктори по езда в дисциплините прескачане на препятствия и обездка. Конете, с които се провеждат уроците, са спокойни отемповани, което от своя страна спомага за по- бързо и лесно усвояване  техниката на ездата.

Почасова езда

Тя включва езда в района на базата до 5 часа по маршрут, предпочетен от клиента и съобразен с възможностите и времето за езда (в часове). Почасовата езда се провежда сред природата на красивата Рила планина по pазнообразен терен и включва преминаване на различни природни препятствия като реки, вади, паднали дървета, изкачване и спускане по наклони, провиране в гората. Така се усеща идилията на истинската, свободната езда.

За по-неподготвените предлагаме и по-леки  маршрути по равен терен, за време, по желание на клиента.

По-дългите маршрути включват посещение на природни и исторически забележителности (чешми, водопади, параклиси, черкви, панорамни гледки, места за пикник в планината)

Конната база разполага с 15 коня за туристическа езда

Планински преходи с кон:

  • Организиране на еднодневни преходи на кон с посещения на исторически и природни забележителности с продължителност до 6 ч.
  • Организиране на двудневни преходи на кон с осигурена храна и нощувка
  • Организиране на планински преходи с коне включващи повече от 2 дни по предварително договаряне

Клуб по конен спорт Русалиите е основан през 2007 г. и има за цел да развива и популяризира конния спорт, да осъществява тренировъчна и спортно-състезателна дейност в областта на конния спорт, да създава условия за любителска езда, конен туризъм и други форми за възстановяване на населението на клубно ниво.

Освен за спорт конна база Русалиите е подходящо място за забавление и почивка. Разположена е на 12 декара до кристално чиста планинска река, откъдето започва екопътека за конен туризъм до връх Русалиите.

В базата има минирезерват от диви животни: фазани, пауни, токачки и др.

База Русалиите разполага с 15 добре подготвени коня от различни породи: Англоарабски, Арабски, Източнобългарски, Пинто, Каракачански.

Предлага  курсове по езда с висококвалифицирани инструктори за начинаещи и за напреднали ездачи. Организираме пикници по местни обичаи с традиционна българска кухня. Организираме тимбилдинг за фирми със състезателени игри. При нас още можете да намерите: стрелба с лък; стрелба с пушка. Можем да ви осигурим преходи с отлични водачи от няколко часа до няколко дни в девствените гори и паркове на Рила, Пирин и Родопите.

Манежът на базата е затревен и заграден плац от 8 декара, на който провеждаме уроци както за  начинаещи ездачи, така и за напреднали. Може да се язди свободно или под ръководството на добър инструктор. Има изградени различни съоражения и препятствия за прескачане за различните спортни дисциплини.

Разгледайте също

Летни забавления на Бъндеришка поляна

Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните времето си сред чистия планински въздух. На Бъндеришка поляна ви чака малък развлекателен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги и 400 метрова водна пързалка