Банско Джаз Фестивал

Банско Джаз фестивал

През 2022 г. Банско джаз фестивал ще отбележи важна годишнина – 25 години джаз в Банско. Ще се радваме на една богата програма с международни и български звезди.

С призива „Всички в джаза!“ от 6 до 13 август в Банско ще се проведе Банско джаз фестивал 2022.  Това издание покрива широки музикални територии с български изпълнители и с гости от Бразилия, САЩ, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна, както и цвета на българския джаз, включително и няколко специално създадени за Банско проекти и колаборации.

Над 20 български и чуждестранни изпълнители и групи ще излязат на сцената на Банско джаз фестивал този август (6-13.08), за да представят своите музикални проекти. И тази година в градския парк на гр. Банско ще има сцена за млади таланти, но ще се надгради с Джаз Академия, в която млади изпълнители и музиканти ще имат възможността да учат от големите имена в джаза.

25 години джаз в Банско

Откриването обещава да е впечатляващо и е поверено на Милица Гладнишка и биг бенда на Ангел Заберски.

В програмата тази година големите имена са много като например Били Кобъм – знаково име в света на джаза. Пианистът Джордж Кейбъл идва от Ню Йорк със своя квартет. Салвадор Собрал, който донесе на Португалия победата на Евровизия през  2017. 

Две вечери ще ни отведат в Бразилия – с  Игор Уилкокс и неговия квартет и Розалия де Соуза. Не можем да пропуснем една от водещите израелски джаз дами – Дафна Леви; квартетът Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер; австрийския „джаз експорт“ Marina&The Kats; от Италия –Ада Монтеланико със своя квартет. В тази богата програма намират място и мултикултурната формация от Нидерландия – Arifa с българското участие на Живко Василев.

Интересна е колаборацията между един от най-изтъкнатите родни джаз пианисти в лицето на Любо Денев и арменската певица с впечатляващ контраалтов глас  Арпи Алто и (специално за джаза фестивала в Банско) съвместния проект на триото на изключителния пианист Живко Петров JP3 и китариста Христо Вичев, който от години живее и работи в САЩ.

Подробности за програмата и изпълнителите следете на сайта на Банско джаз фестивал www.banskojazzfestival.com или на страницата във Facebook – www.facebook.com/BanskoJazz.

Разгледайте също

Мелник
Мелник – история, вино, култура

Мелник – скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми. Намерените археологически находки от античността свидетелстват за многовековната му история.

Регистрирайте се като туроператор

тринити банско