Банско Джаз Фестивал

През 2022 г. Банско джаз фестивал ще отбележи важна годишнина – 25 години джаз в Банско. Ще се радваме на една богата програма с международни и български звезди.

С призива „Всички в джаза!“ от 6 до 13 август в Банско ще се проведе Банско джаз фестивал 2022.  Това издание покрива широки музикални територии с български изпълнители и с гости от Бразилия, САЩ, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна, както и цвета на българския джаз, включително и няколко специално създадени за Банско проекти и колаборации.

Над 20 български и чуждестранни изпълнители и групи ще излязат на сцената на Банско джаз фестивал този август (6-13.08), за да представят своите музикални проекти. И тази година в градския парк на гр. Банско ще има сцена за млади таланти, но ще се надгради с Джаз Академия, в която млади изпълнители и музиканти ще имат възможността да учат от големите имена в джаза.

25 години джаз в Банско

Откриването обещава да е впечатляващо и е поверено на Милица Гладнишка и биг бенда на Ангел Заберски.

В програмата тази година големите имена са много като например Били Кобъм – знаково име в света на джаза. Пианистът Джордж Кейбъл идва от Ню Йорк със своя квартет. Салвадор Собрал, който донесе на Португалия победата на Евровизия през  2017. 

Две вечери ще ни отведат в Бразилия – с  Игор Уилкокс и неговия квартет и Розалия де Соуза. Не можем да пропуснем една от водещите израелски джаз дами – Дафна Леви; квартетът Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер; австрийския „джаз експорт“ Marina&The Kats; от Италия –Ада Монтеланико със своя квартет. В тази богата програма намират място и мултикултурната формация от Нидерландия – Arifa с българското участие на Живко Василев.

Интересна е колаборацията между един от най-изтъкнатите родни джаз пианисти в лицето на Любо Денев и арменската певица с впечатляващ контраалтов глас  Арпи Алто и (специално за джаза фестивала в Банско) съвместния проект на триото на изключителния пианист Живко Петров JP3 и китариста Христо Вичев, който от години живее и работи в САЩ.

Подробности за програмата и изпълнителите следете на сайта на Банско джаз фестивал www.banskojazzfestival.com или на страницата във Facebook – www.facebook.com/BanskoJazz.

Разгледайте също

Летни забавления на Бъндеришка поляна

Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните времето си сред чистия планински въздух. На Бъндеришка поляна ви чака малък развлекателен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги и 400 метрова водна пързалка