Световната купа по ски в Банско

Дати на провеждане на Ски купата

На 27-ми и 28-ми февруари 2021 Банско ще приеме стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Предстоящата Световна купа ще е петата поредна за Банско в зимните спортове. Във времето, когато тя ще се проведе,  календарът на ФИС не предвижда други събитията и затова всички фенове по света ще приковат погледи към Бъндеришка поляна. Световното първенство по ски за младежи в Банско ще се проведе между 1-ви и 10-ти март 2021, непосредствено след Световната купа.

История на Ски купата в Банско

По този начин тук за първи път в 3 поредни зими ще има състезания за Световната купа. След 4-годишно прекъсване Белият керван се завръща в дългия уикенд от 22 до 24 февруари 2019-а, когато мъжете карат алпийска комбинация, Супер Г и гигантски слалом. През 2020-а пък дамите украсиха пиринския ландшафт на 25 и 26 януари със спускане и Супер Г, което автоматично вкарва Банско в клуба на най-големите ски курорти. Това е така, защото през първия месец на годината привилегията да приемат Световната купа имат само ски центрове от ранга на австрийските Кицбюел и Шладминг, швейцарските Аделбоден и Венген, германския Гармиш-Партенкирхен и италианския Кортина д’Ампецо.

Градчето под връх Тодорка се появи на картата на ФИС като организатор на състезания от най-висок ранг през 2009-а. Тогава Бъндеришка поляна посрещна 3 старта от Световната купа по ски за жени. През 2011-а белият керван отново спря в Пирин, като на ред бяха мъжете. През следващата година в рамките само на седмица Банско затвърди перфектния си имидж, провеждайки в 2 поредни уикенда състезания и за двата пола. През 2015-а най-добрите скиорки отново като през 2009-а премериха сили в България, но тогава единият от стартовете беше отложен поради лошо време. През 2017-а и 2018-а бяхме домакини на Световната купа по сноуборд, а ските се завърнаха тук през 2019-а (мъже) и 2020-а (жени).

Разгледайте също

Летни забавления на Бъндеришка поляна

Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните времето си сред чистия планински въздух. На Бъндеришка поляна ви чака малък развлекателен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги и 400 метрова водна пързалка