Времето в Банско

Атрактивен климат подходящ за летен и зимен туризъм

Времето в Банско е подходящо както за зимен туризъм – с мекото си време през зимния период и с хубавия сняг. Така и през летния период с прохладното си време, привличащо гости на града за разходки в планината, СПА туризъм, културен туризъм. Пролетта, лятото и есента са подходящи за колоездене, риболов, конна езда, различни видове спорт, летни преходи и др.

Климатът през месец януари е най-студеният месец, със средна висока температура от 2,2 ° C  и средна ниска температура от -6,1 ° C.

През цялата година в Банско има 111 дъждовни дни и се натрупват 694 mm валежи.
Месецът с най-дългите дни е юни, със средно 15,2 часа дневна светлина.
Месеците с най-висок UV индекс са юни и юли, със среден максимален UV индекс от 9.

Месецът с най-много слънчеви лъчи в Банско е юли, със средно 10 слънчеви часа. Времето в Банско през юли и август е най-предпочитано за летен туризъм, бягство в прохладните дебри на Пирин.

Най-топлият месец в Банско, е август, със средна висока температура от 25,8 ° C и средна ниска температура от 11,7 ° C. Времето през август е най-подходящо за разходки из планинските пътеки, на Бъндеришка поляна и изкачване на връх Вихрен.

Август е месецът с най-малко валежи. Дъждът вали 7 дни и натрупва 31 мм валежи.
Декември е месецът с най-много валежи в Банско. Дъждът вали 10 дни и натрупва 80 мм валежи.
Декември има най-кратките дни в годината в Банско, средно 9,2 часа дневна светлина.
Със средно 3 часа слънчево греене, декември има най-малко слънчево греене през годината в Банско, България.

Разгледайте също

Летни забавления на Бъндеришка поляна

Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните времето си сред чистия планински въздух. На Бъндеришка поляна ви чака малък развлекателен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги и 400 метрова водна пързалка