Културни вечери „Традиции и изкуство“ в Банско

За седма поредна година по време на активния летен сезон, проектът  КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО” ще  разнообразява престоя на туристите, като съхранява и представя по уникален начин местните традиции, обичаи и фолклор.

ПРОГРАМА КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО 2021

Жители и гостите на града, включително и децата ще имат възможност да наблюдават и да се учат на предене, пресукване, дърворезба, грънчарство, склуптура на лице, плетене на шушони, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, демонстрация на българска бродерия др. Тъкането на разбой и сноването в музей „Велянова къща” също са едни от атракциите заложени в програмата.

Съботните демонстрации ще се съпровождат от фолклорни състави от Община Банско, като същевременно демонстират местното музикално богатство.    

За запалените по народните танци и музика в читалище „Никола Вапцаров” всяка седмица ще се провеждат уроци по тамбура и народни танци.

За любознателните туристи са предвидени еднодневни  инфотурове до архелогическите забележителности в околностите на Банско, както и в музейните обекти.

Посещението  в музей вече не включва само разходка край експонатите, а и възможности за активно участие на малки и пораснали деца в интересни занимания. Образователните интерактивни игри  „Деца в музея”ще  запознават децата с културните ценности.

Всеки четвъртък в Туристически информационен център ще се прожектират филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят.

Програмата Културни вечери „Традиции и изкуство” разкрива не само духа и традициите на Банско, но и акцентира върху неговата модерност, като представя всяка седмица изложби на местни художници и занаятчии, представители на съвременното изкуство. Те преобразяват фоайето на Туристическия информационен център, като ще се организират изложби на теми живопис, енергийни картини, абстрактно изкуство, графика, българска бродерия, дърворезба, художествено коване,  художествена обработка на дърво и дървопластика и др.

Началото на тазгодишните традициите ще бъде поставено на 02 юли /петък/ с демонстрация  – дърворезба. Всеки, който желае да се запознае с тънкостите на този занаят може да го направи от 17:00 часа във фоайето на Туристически информационен център, под  вещото ръководство на Николай Кулин.

В съботния следобяд следва една интересна  демонстрация – плетене на шушони и демонстрация на българска бродерия. Начален час 17:00 часа.

Музикалният съпровод ще бъде от смесена  фолклорна група „Пирински гласове” гр. Добринище, начало 18:00 часа.

На втория етаж на Туристически информационен център стартира  изложба абстрактно изкуство „Конотации”- от Дона Атанасова, която ще продължи до 06 юли/вторник/ включително.

В изложбата  й „Конотации” ще може да разгледате абстрактното й изкуство, бижута, стъкло и текстил, в които художничката е вложила цялата си любов и позитивизъм.

Разгледайте също

Летни забавления на Бъндеришка поляна

Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните времето си сред чистия планински въздух. На Бъндеришка поляна ви чака малък развлекателен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги и 400 метрова водна пързалка